Moesgaard-Nielsen, Falbe Parken

Beskrivelse af projektet

Domea Randers har opført 24 almene lavenergi familieboliger på den historiske fabriksgrund, der tidligere lagde jord til en af Randers’ største virksomheder, G. Falbe-Hansens klædefabrik. Falbe Parken er en hyldest til fabrikken, der blev stiftet i 1872 og lå på grunden fra 1962 til 2007, blandt andet ved at opføre boligerne i samme tegl, som smykkede Falbe-Hansen-virksomheden: “Randers Tegl RT 417 – mocca”. Den mørke farve står i smuk kontrast til de hvide trappegange, altaner og søjler. Altanerne er formet som reverserne i en habit, og de gennembrydes af hvide søjler, som nåle gennem et stof. Der er to opgange i bebyggelsen, som indeholder 24 boliger, fordelt på stueplan, 1.- og 2. sal, i størrelserne ca. 71 m2 op til 108 m2, eksklusivt depot.

Sådan opfylder projektet de generelle kriterier

Hvordan har Projektet eksempelværdi?
Ud fra en vision om at skabe et unikt boligprojekt i Randers har fokus i hele projektforløbet i høj grad været på områdets unikke historie. I samspil med historien er projektet derudover tilrettelagt ud fra fire helt konkrete hjørnesten: Æstetik, funktionalitet, liveability og driftsøkonomi. 

Hvordan bidrager projektet til samfundet?
Ved at formidle grundens unikke historie, bevares den historiske fabrik i byens bevidsthed, og dermed er bebyggelsen med til at forme byens kultur.

En stor del af byens borgere har familie eller bekendte, der har arbejdet på Falbe-Hansen-fabrikken, og kan derfor relatere til historien. Det giver den nye bebyggelse et værdisæt, og giver netop beboerne mulighed for at identificere sig med bebyggelsen. På den måde handler projektet ikke bare om at skabe gode boliger – men om at skabe hjem og sunde sociale relationer.

Hvilken værdi eller resultater har projektet skabt?
De 24 helt nye lejligheder er etableret i et nyt boligkvarter i Randers, som imødekommer et stort konkret behov for nye udlejningsboliger i Randers NV. De er opført som lavenergiboliger efter energikrav 2020 med yderligere mulighed for optimering i form af tiltag fra ekstra solenergi. Det er tanken, at projektet inden udgangen af 2017 har fået opført et væksthus på grunden, som skal bruges som samlingspunkt og drivhus/orangeri for beboerne i bebyggelsen.

Sådan opfylder projektet de fagspecifikke kriterier

Hvordan har projektet højnet kvalitet og brugertilfredshed for beboere, driftspersonale mv.?
Der har været et særligt fokus på driften før og under projekteringen af byggeriet. Materialerne i byggeriet og i udearealerne er nøje udvalgte, så overfladerne er driftsvenlige og vedligeholdelsesfrie. Derudover har lavenergi været et hovedfokus for projektet.

Hvordan har projektet bidraget til øget tilgængelighed og bæredygtighed?
Bebyggelsen er udformet med henblik på lavt energiforbrug og udnytter samtidig lyset optimalt. Liveability er helt essentielt for projektet. Lejlighederne er alle orienteret mod syd og fuldt gennemlyste. De er designet og udformet med lækre overflader, akustiklofter, kvalitetskøkkener og adgang til en stor sydvendt altan. Alle lejligheder har decentralt ventilationssystem. Byggeriet har indtænkt en høj grad af tilgængelighed, både i lejligheder og udearealer. Lejlighederne er designet, så de er nemme at komme rundt i, både for børnefamilier og seniorer. Falbe Parken tilbyder en bred vifte af boligtyper, og dermed er der en stor grad af inklusion og dermed diversitet af beboere, der giver grobund for et bæredygtigt socialt liv mellem husene.

Hvordan bidrager projektet til omgivelserne?
I tråd med områdets høje ambitionsniveau opføres de 24 boliger som stemningsfulde rammer om det bæredygtige sociale liv, der skabes mellem bebyggelserne i parken. Fra boligerne kan man nyde en lækker udsigt over Falbe Parken mod syd, hvor der anlægges grønne områder med forskellige arboreter, der er en slags botanisk have med samlinger af specielle planter. Omkring Moesgaard-Nielsen-bebyggelsen anlægges et kinesisk arboret med bl.a. kinesisk Poppel.

I belægningen er der indarbejdet en ’rød tråd’ af cortenstål, der både har en æstetisk og funktionel rolle: den leder brugerne trygt rundt i parken til infopoints der fortæller parkens unikke historie.

Billeder fra projektet

 Fotos: Randers Arkitekten 

FAKTA

Organisation og afdeling:
138-00 Boligselskabet Domea Randers afd. 138-6 Moesgaard-Nielsen, Falbe Parken

Kontaktperson:
Projektleder Lars Faber

Organisationens officielle mailadresse:
sc.bolignord@domea.dk

Projektets startdato:
17.03.2016

Projektets slutdato:
01.04.2017

Projektets adresse:
Konfektionsvej 2- 4, 8920 Randers NV

Print Tip en ven LinkedIn Facebook Twitter RSS