Dansk frivillighed på japansk dagsorden

Frivillighed er en af fremtidens helt store udfordringer i Japansk boligpolitik. Og det har nu fået et forskerhold til blandt andet Albertslund.

Af Samina Usman, sau@bl.dk Foto: Emil Hornstrup Jakobsen

Vi er i Fiskens Kvarter i Albertslund hos Bo-Vest. Et japansk forskerhold fra Osaka og Hokkaido bliver vist rundt i området, der i disse år gennemgår en gevaldig forvandling. Og det er ikke tilfældigt, at gæsterne fra Østen er havnet netop her. For udover at have ry for at være en af Danmarks største renoverings-indsatser, så har et solidt frivilligt apparat, bestående af beboerdemokrater, støttet op om indsatsen og gjort sin indflydelse gældende fra dag et. Danmark har som bekendt en lang tradition for frivilligt arbejde i den almene sektor, og frivillighed er beboerdemokratiets sjæl. Mange gange har delegationer fra udlandet vist interesse for den danske måde at gøre tingene på. Men det er første gang, at et hold bestående af to professorer, Toshikazu Tsuji og Tsuneo Kajiura, akkompagneret af forsker Mai Baba er forpligtigede til at skrive en rapport om besøget fra Danmark til det japanske Undervisnings- og Forskningsministerium.

Japanerne lever længere
Japan står nemlig over for en ny boligudfordring i fremtiden. Japanerne bliver ældre og ældre, og samtidig er befolkningstallet faldende. I 2060 regner man således med, at der vil være 40 millioner færre japanere. Ligeledes er der problemer med et stigende antal tomme boliger. Allerede nu efterlyser man derfor en boligpolitik, der er mere tidssvarende.
”Fremtidens udfordring i Japan er frivillighed. Vi er meget imponerede over de bløde værdier som frivillighed og dens store betydning for sammenhængskraften i Danmark. Vi bruger Danmark som inspirationskilde. Vi ser klart muligheder i at udbrede lejeboliger efter det danske system i Japan. I buddhismen har vi et ordsprog om, at den, der lyser en vej op for en anden, selv får belyst sin vej,” lyder det fra Toshikazu Tsuji, der har armen viklet ind i gips efter et styrt på sin cykel i Japan. På trods af ordsproget halter det med frivillighed i Japan. Bløde værdier er ikke særlig udbredt, og det er heri, udfordringen består. Derudover skal japanerne have nuanceret deres billede, hvad angår boligen. Forskerne påpeger, at japanerne typisk har et stort ønske om at eje deres bolig eller eje jord. Men det tankesæt skal vendes, og fokus skal ændres fra at eje sin bolig til også at kunne leje den. ”Vi skal lære at tænke anderledes. De gamle bor i ejerboliger, som ofte er af ældre dato. Når boligerne bliver nedslidt, og trænger til en renovering, tager de ældre i banken for at låne penge. Men de har svært ved at låne penge og får afslag. Hvis nu de boede til leje, skulle de ikke tænke på de ting. Og de kunne bruge pengene til andre formål. Derfor ser vi fordele i, at ældre bor til leje ved at søge inspiration fra de danske systemer for den ældre aldersgruppe,” siger professor Toshikazu Tsuji.

HER ARBEJDER FORSKERNE
Professor Toshikazu Tsuji arbejder ved Osaka Shoin Women’s University, professor Tsuneo Kajiura ved Osaka City University. Og forsker Mai Baba ved Hokkaido Northern Region Building Research Institute.


Oprettet: 27. nov. 2013, Senest opdateret: 07. jun. 2017
Print Tip en ven LinkedIn Facebook Twitter RSS