Valgdeltagelsen i almene boligområder steg markant

Boligen har undersøgt valgdeltagelsen på ti af de valgsteder, der ligger i forbindelse med større almene boligområder. Her var der sket en markant stigning i valgdeltagelsen i forhold til valget i 2009.

Kommunalvalget er overstået, og man glæder sig over den højeste valgdeltagelse siden 2001. 71,9 procent landede den på, og det var en væsentlig forbedring i forhold til kommunalvalget i 2009, hvor valgdeltagelsen kun var på 65,8 procent. Men billedet er noget anderledes ved de ti valgsteder, Boligen har undersøgt. De lå alle i forbindelse med større almene boligområder, og for ni af dem gjaldt det, at valgdeltagelsen var lavere end landsgennemsnittet.

Kun valgstedet Birkelundskolen i Holstebro brød mønsteret med en valgdeltagelse på 76,91 procent. Det lå i forbindelse med de almene boligområder Asagården/Jættegården, Heimdalsparken, Skjoldgården, Danagården, Lokegården og Humlegården.

Anderledes sløjt stod det til i Vejleåparken i Ishøj, Fyrkildevej i Aalborg, Gellerupparken i Aarhus og Vollsmose i Odense, hvor valgdeltagelsen
alle steder lå under 57 procent. I Aarhus og Odense endda under 50 procent. Men de lave tal fortæller ikke hele historien. De fleste steder steg valgdeltagelsen nemlig markant i forhold til kommunalvalget i 2009. I gennemsnit var der 16,8 procent flere vælgere, der brugte deres stemme i disse områder. Kun i Vollsmose gik det den anden vej med et fald på 89 vælgere i forhold til 2009.

Et af de områder, der oplevede en markant fremgang, var Gellerupparken og Toveshøj i Aarhus, hvor valgdeltagelsen steg med 14,6 procent i forhold til valget i 2009. Og det er noget, der vækker glæde i Brabrand Boligforening. Her har konstitueret administrerende direktør Mogens Clingman noteret sig, at valgdeltagelsen steg i de almene boligområder.

”Det er jo enormt dejligt og rigtig godt for demokratiet. Det kan vi kun være positive overfor. Vi har været åbne under valgkampen og stillet lokaler til rådighed, og det ser jo ud til, at kampagnerne har virket,” siger han.

I Gellerupparken har der desuden været daglige valgcafeer med repræsentanter fra de politiske partier, og på en af gavlene centralt i området blev der sat en enorm plakat op, der opfordrede beboerne til at stemme ved kommunalvalget. Tilsyneladende med en meget stor effekt.

Disse valgsteder er undersøgt:

Tornhøjskolen, AalborgBoligafdelinger:
Himmerland Boligforenings afdelinger Rebildparken, Fyrkildevej, Ravnkildevej og blåkildevej og Boligforeningen Vanggårdens afdelinger på Feggesundvej og Aggersundvej.

Munkevænget, Kolding
Boligafdelinger: 
Lejerbos afdelinger Munkebo, Pinjeparken, Olivenvej og Munkevænget.

Laden, Gl. Vapnagård, Helsingør
Boligafdelinger:
Boliggårdens afdeling Vapnagård.

Sønderskov-Skolen, Sønderborg 
Boligafdelinger:
Boligforeningen Søbos afdeling 03, 10 og 12.

Hillerødgade skole, København 
Boligafdelinger:
AKB’s afdelinger Lundtoftegade og Nørrebro Vænge og Hovedstadens almennyttige Boligselskabs afdeling Lundtoftegården.

Birkelundskolen, Holstebro
Boligafdelinger: 
Lejerbos afdeling Skjoldgården, Boligselskabet Holstebros afdeling Asagården/Jættegården og Boligselskabet Sct. Jørgens afdelinger Heimdalsparken, Danagården, Lokegården og Humlegården.

Abildgårdskolen, Odense 
Boligafdelinger:
Højstrup Boligs afdelinger Granparken, Egeparken og Hybenhaven, OAB’s afdelinger Bøgeparken, Lærkeparken og Slåenhaven og Fyns almennyttige Boligselskabs afdelinger Fyrreparken, Birkeparken og Tjørnehaven.

Vejleåparken, Ishøj
Boligafdelinger: 
AAB’s afdeling Vejleåparken.

Globus 1, Aarhus 
Boligafdelinger:
Brabrand Boligforenings afdelinger Gellerupparken og Toveshøj.

Arena Nord, Frederikshavn 
Boligafdelinger:
Frederikshavn Boligforenings afdelinger Hånbæk og Råholt.

Oprettet: 27. nov. 2013, Senest opdateret: 07. jun. 2017
Print Tip en ven LinkedIn Facebook Twitter RSS